18 februari 2021
 
       
   

 
       
   

18 februari 2021

Bijna 1.100 nieuwe arbeidsplaatsen in Oost-Nederland door bedrijfsvestiging en -uitbreiding in 2020

Gelderland en Overijssel krijgen er de komende jaren bijna 1.100 nieuwe banen bij. Dit betreft bedrijven die met betrokkenheid van Oost NL in 2020 besloten hebben om zich te vestigen of uit te breiden in Gelderland of Overijssel. Het gaat hierbij om directe arbeidsplaatsen. Het aantal indirecte arbeidsplaatsen dat hierdoor gegenereerd wordt, is een veelvoud van het aantal directe arbeidsplaatsen.

image

De bijna 1.100 arbeidsplaatsen, op basis van zo’n € 115 miljoen aan bedrijfsinvesteringen, zijn prognoses die de bedrijven zelf afgeven voor de komende drie jaar. Deze bedrijven zijn actief in de sectoren Food, Health, Tech, Energy en Logistics. De Verenigde Staten zijn verreweg de belangrijkste buitenlandse investeerder in Oost-Nederland. Ook het VK, Japan en Zuid-Afrika waren in 2020 serieuze investeerders in de regio. Verder investeerden bedrijven uit België, Oostenrijk, Singapore, Zuid-Korea, China en Rusland. Daarnaast waren er ook Nederlandse bedrijven van buiten onze regio die zich in Oost-Nederland vestigden.

“De belemmeringen rondom Covid-19 en de economische situatie maken het acquisitiewerk er nu niet makkelijker op. Als je bedenkt dat volgens de OESO wereldwijd de directe buitenlandse investeringen met meer dan 40% zijn afgenomen in 2020, dan zijn we trots op onze resultaten. Resultaten die vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. Mooie voorbeelden zijn de vestiging van de Amerikaanse producent van vleesvervangers Beyond Meat in Enschede en de vestiging van het Amerikaanse high-Tech-bedrijf Odyssey RF in Nijmegen”, zegt Fons de Zeeuw, manager International van Oost NL.

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL is betrokken geweest bij de bedrijfsvestigingen en -uitbreidingen door het leveren van informatie op een breed terrein, het samenstellen van bidbooks, het organiseren van bedrijfsbezoeken en het selecteren van vestigingslocaties. Bijna 40% van de nieuwe banen landt in Overijssel en ruim 60% in Gelderland. Voor de vestiging van buitenlandse bedrijven werkt Oost NL intensief samen met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Wendy de Jong, algemeen directeur van Oost NL:’’Ik zie dat er veel sprake is van synergie waar we met strategische acquisitie van buitenlandse bedrijven het innovatieve economische ecosysteem weten te versterken. In 2020 heeft Oost NL ook bijgedragen aan de realisatie van ruim € 77 miljoen aan R&D-investeringen in de regio. We hebben bovendien tientallen miljoenen geïnvesteerd in bedrijven in onze regio en ook nog eens meer dan 100 bedrijven geholpen met een Corona-OverbruggingsLening (COL).”

Export

Ook het programma van Oost NL om internationale handel te stimuleren (GO4EXPORT) ligt op schema. Binnen dit programma werken private en publieke regionale partijen samen om ondernemers te ondersteunen bij hun exportambitie. Traditionele handelsmissies en internationale beursbezoeken konden door coronamaatregelen vanzelfsprekend niet doorgaan.  

Desondanks zijn er het afgelopen jaar 42 evenementen (business events, handelsmissies, beursbezoeken, etc.) georganiseerd met als doel het regionale mkb meer internationale exposure te geven. Meestal digitaal. Zo’n 400 Oost-Nederlandse mkb-ers namen deel aan de verschillende evenementen.

 

‘Invest in Holland’ - landelijke resultaten

‘Invest in Holland’ is het samenwerkingsverband waarin de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) samen met Oost NL en andere regionale partners op nationaal niveau buitenlandse bedrijven aantrekt. In 2020 kozen 305 internationale ondernemingen met hulp van het Invest in Holland-netwerk voor ons land. Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 8.600 directe banen te creëren en 1,9 miljard euro in hun projecten te investeren. Hoewel Brexit nog altijd leidt tot een constante stroom van nieuwe bedrijven naar ons land, zorgen Corona en groeiende uitdagingen rond het vestigingsklimaat ervoor dat Nederland minder buitenlandse bedrijven aantrekt.

2020 in cijfers

Lees meer over de impact van Oost NL op de regio.

Persbericht internationalisering Oost-Nederland.pdf
144.52 KB

   

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws