10 september 2020

Een scheiding, een ontslag of ziekte en opeens kom je in financiële problemen terecht. Het kan zomaar iedereen overkomen, zegt de gemeente en heeft daarom een animatievideo gepubliceerd waarin ze mensen wil motiveren in een vroeg stadium hulp aan te vragen.

“Het leven zit vol verrassingen, helaas niet altijd positief”, zo begint het animatiefilmpje van de gemeente. In het filmpje wordt duidelijk gemaakt dat iedereen in financiële problemen terecht kan komen en dat er voor iedereen een oplossing kan worden gevonden. Maar er wordt ook duidelijk dat in een vroeg stadium moet worden begonnen met het zoeken van die oplossingen.

Hoe meer, hoe moeilijker

Er is vastgesteld dat 14.000 Enschedeërs moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Veel van hen schamen zich en kloppen daarom pas aan voor hulp als ze al diep in de rode cijfers zitten. Het probleem: hoe groter de schuld, hoe moeilijker om eruit te komen.

Nieuw beleid

In de afgelopen jaren bleek dat het armoedebeleid van de gemeente Enschede te streng is. Te veel mensen leven in armoede en raken in de schulden. Het roer moet om. Dat beseft ook de gemeente en is bezig met een nieuw beleid. Kortom: hoe kan men de schuldenlast van mensen, die al weinig geld hebben, verlagen?

Preventief

Om dit doel te bereiken, heeft de gemeente samen met de Stadsbank Oost Nederland en Wijkwijzer Enschede een team opgesteld. Dit team gaat preventief kijken waar het minder goed gaat.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws