21 juli 2020

Onder jongeren wordt steeds minder Twents gesproken. Dat is een van de redenen voor dialectoloog Harry Scholtmeijer van de IJsselacademie en Ellen Peters van het Twentehoes om het boek Twents voor Dummies te schrijven.

Redactie | 1Twente

Het boek is bijna klaar, gaat in augustus naar de drukker en wordt in het najaar gepresenteerd. Twents voor Dummies wordt best een belangrijke uitgave zeggen de beide schrijvers. “Het gaat om de taal van Oost-Nederland. Zo’n zestig procent van de Twentenaren kan het spreken, maar er zijn er ook die zich voor hun taal schamen”, vertelde Harry Scholtmeijer in het liveprogramma 1Twente Vandaag.

Zijn collega Ellen Peters vindt het hoognodig dat er een leerboek Twents komt. “Hoe zit het nou precies met onze taal, we willen dat je via dit boek echt Twents kunt leren.” De meeste uitgaven zijn of oud of heel erg gericht op de geschiedenis en dus ‘niet om te leren’, zegt Ellen.

In de aanloop naar de presentatie van het boek wil 1Twente wekelijks aandacht besteden aan Twente. Een programmaonderdeel van 1Twente Vandaag waarin onder andere wordt samen gewerkt met de streektaaldeskundigen. Het gaat volgens Ellen Peters ‘over Twente, onze taal en onze gewoonten’.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws