26 september 2019

Ondernemen zonder daarbij het milieu uit het oog te verliezen. Of onze leefomgeving zelfs een handje te helpen. Voor veel bedrijven is het niet meer alleen een wens, maar steeds meer een must. En natuurlijk zijn er nogal wat duurzame oplossingen voorhanden. Zonnepanelen of zonneceldakpannen bijvoorbeeld, om er hier alvast twee te noemen. Maar als je een beetje energiebewust wilt ondernemen, waar moet je dan aan denken?

Heb jij een monumentaal bedrijfspand, dan mag je geen grote zonnepanelen zichtbaar monteren. En wil je voor jouw zaak bijvoorbeeld investeren in een nieuwe diepvriescel, dan is het de vraag of je budget over hebt om ook groene energie op te wekken. Het is je waarschijnlijk wel duidelijk: er komt nogal wat kijken bij jouw investering in duurzame energie.

1: Vraag advies van een deskundige

Het is een feit: zonneceldakpannen of -panelen verhogen de waarde je bedrijfspand aanzienlijk en zorgen natuurlijk ook nog eens voor een lagere energierekening. Maar de keuze voor het wel of niet aanschaffen van dit soort duurzame oplossingen is verre van een simpele optelsom. Alleen al omdat het vaak om een flinke investering gaat. Win daarom echt advies in van mensen die er verstand van hebben. Van iemand die (ook) gespecialiseerd is in efficiënte bedrijfsvoering en die jou als ondernemer met duurzame ambities een goed en eerlijk advies kan geven. Het helpt je enorm bij het nemen van de juiste besluiten.

2: Laat een haalbaarheidsanalyse uitvoeren

Je doet er waarschijnlijk goed aan om je zoektocht naar meer informatie en de voor jou juiste oplossingen te starten met een haalbaarheidsanalyse. Dat is vaak enorm verhelderend, want je krijgt antwoord op diverse (belangrijke) vragen. Is je bedrijf fiscaal gezond? Kan jouw onderneming een dergelijke investering aan? En wat is de terugverdientijd? Hieruit volgt dan een ‘go’ of een ‘no go’. Maar je zult nog iets verder moeten kijken dan het financiële plaatje. Want denk jij aan een bepaalde duurzame oplossing voor op het dak van jouw pand? Niet elk dak is overal geschikt voor. Een technisch specialist kan dit soort aspecten voor je in kaart brengen.

3: Vraag subsidies aan

Is het voor jou een ‘go’? Dan kan jouw volgende stap het aanvragen van subsidies zijn, zoals de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Zo’n aanvraag vergt wel specifieke kennis – dus handig om hulp in te schakelen – en het kan soms wel een jaar duren voordat een subsidie is geregeld. Bij grote bedrijven of investeringen kan er bovendien een fonds beschikbaar zijn. Goed om je in te verdiepen en je over te laten informeren.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws