30 januari 2019

Vanmiddag trapt de nieuwe sociale onderneming The Lagom Group symbolisch af in het FC Twente stadion. Zij start in Twente met twaalf medewerkers die afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zij hebben allen een bovengemiddeld intelligentieniveau en/of een diagnose binnen het autistisch spectrum.

 

In haar vestiging aan de Boulevard 1945 in Enschede starten deze talenten van Lagom met het creëren van werkbare oplossingen voor uitdagingen en problemen vanuit het Twentse bedrijfsleven.

 

Ontstaan

The Lagom Group ontstond ruim twee jaar geleden uit de persoonlijke behoefte van de initiatiefnemer Gijs van der Zande. Hij wilde anders omgaan met de problematiek van mensen die hoog intelligent zijn en in het autismespectrum zitten. Naar zijn mening zitten vele mensen in deze doelgroep in onze samenleving klem tussen de regelgeving en de stereotype benadering met betrekking tot autisme. Tijdens het vooronderzoek bleek dit ook te gelden voor een grote groep hoogbegaafden. Voor de mensen veelal een persoonlijk drama, voor de maatschappij echter ook een groot verlies aan veelal unieke denkkracht.

Werkconcept

Lagom ontwikkelde een werkconcept met als basis het creëren van rust. Rust in de zin van zekerheid, het niet continue moeten aanpassen aan de omgeving, het voorkomen van pestgedrag of onbegrip en zeer belangrijk het voorkomen van overbelasting. Gelijktijdig de uitdaging hierbij te voldoen aan het geven van uitdagingen, ruimte voor creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. Kenmerkend in de werkwijze van Lagom is het samenwerken in kleine teams in een eigen vertrouwde omgeving. Lagom haalt hierbij de opdrachten vanuit het bedrijfsleven, overheid en het onderwijs naar zich toe.

TwenteMove2Social

In de periode van september tot november 2018 was Lagom deelnemer aan de derde editie van TwenteMove2Social. Samen met 10 andere sociale ondernemers werkte Lagom aan haar ondernemersplan, haar netwerk in Twente en de realisatie van de eerste toezeggingen voor opdrachten. Lagom heeft dit traject succesvol afgesloten.

Eerste team van start

Het eerste team van acht talenten is in samenwerking met Werkplein Twente geselecteerd. Hun achtergrond strekt zich uit van wiskunde, biochemie, natuurkunde, elektrotechniek, kunstmatige intelligentie, media tot sociale pedagogiek werk. Lagom streeft in 2019 naar het activeren van drie teams in Twente. Daarna zal de groei ook buiten de regio Twente worden opgezocht. Hierbij wil Lagom stap voor stap uitbreiden in Nederland en telkens in de buurt van een hogeschool of universiteit een vestiging realiseren.

Meer info: www.thelagomgroup.com

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws