6 december 2018

Voor de Nederlandse maakindustrie liggen er nog veel exportkansen in Duitsland. Twente moet dan ook geen achterland zijn van Nederland, maar een voorportaal van Duitsland. Het is eigenlijk raar dat we in Nederland naar Amsterdam kijken, want daarachter ligt de zee. Aan de andere kant van de grens is veel meer te doen. Op ongeveer dezelfde afstand als Amsterdam ligt Düsseldorf, het Ruhrgebied. De afzetmarkt is daar veel groter.

Veel gemeenten willen graag hun contacten met Duitsland verbeteren, zodat ze hun economische positie kunnen versterken. En veel bedrijven zouden graag op een juiste manier zaken willen doen met Duitsers. Die juiste manier zit ’m soms in kleine dingen.

Weet wat er daar speelt

Het begint met elkaar respecteren; je moet weten wat er aan de andere kant van de grens gebeurt. Over wat er dertig kilometer ten noorden, zuiden of westen van ons gebeurt, worden we geïnformeerd, maar over wat er vijftien kilometer ten oosten van ons speelt, weten we vaak niks. En omgekeerd ook niet, trouwens.

Spreek Duits (of probeer dit in ieder geval)

Naast de interesse in elkaar en het weten wat er bij de ander speelt, is het belangrijk dat je Duitsers in hun eigen taal aanspreekt. Duitsers doen zaken in het Duits. Je moet je over je angst heen zetten om fouten te maken. Duitsers waarderen het als je je best doet hun taal te spreken.

Verdiep je in de cultuur

Ga Duitsland niet onvoorbereid in. Je kunt niet op dezelfde manier opereren als in Nederland. De cultuur is anders, formeler. Waar het in Nederland al snel ouwe-jongens-krentenbrood is, spreek je elkaar in Duitsland pas aan met ‘je’ als je elkaar al heel lang en goed kent.

Wees technisch en juridisch op de hoogte

Belangrijk is ook dat je je verdiept in de technische voorschriften en de juridische kant van contracten en garanties. We werken in één Europa, maar er zijn nog veel verschillen tussen de landen. Een voorbeeld uit de bouw- en installatiewereld: neem een hemelwaterafvoer. Monteer in Duitsland geen regenpijp van pvc, want dat mag niet. Alle pijpen zijn daar van zink of koper. Je hebt ook te maken met Bauzulassung: materialen moeten zijn toegestaan op de Duitse markt. Zulke dingen moet je allemaal weten, wil je het zaken doen met Duitsers tot een succes brengen.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws