26 november 2018

Internationalisering is voor veel bedrijven goed voor een stabiele toekomst. Je kunt je niet meer in je eigen regio opsluiten. Door over de grens te kijken, spreid je risico’s. Dat geldt voor ons én voor ondernemers uit onze buurlanden. Maar het zoeken naar kansen in een ander land lijkt soms op een ingewikkelde speurtocht. Als het dat al is, is het er wel eentje waarbij ondernemers zelf de sleutel zijn tot succes. Groot geluk: ze hoeven het niet alleen te doen; de juiste hulp is zeker voorhanden.

Als je alleen in Nederland je producten afzet en het gaat hier niet goed, dan heb je het veel zwaarder dan wanneer je meerdere afzetmarkten hebt. Dat zagen we onder andere tijdens de crisis, toen onze economie haperde en die in Duitsland juist weer aantrok. Export is een belangrijk instrument om de economie ook hier gaande te houden.

Wij daar naartoe

Veel ondernemers die het willen gaan maken in het buitenland en die zichzelf gaan oriënteren, hebben het gevoel al gauw te verdrinken in een overvloed van informatie. Voornaamste is: in contact komen met de goede mensen op de plek waar jij voor jezelf kansen ziet. Stel jezelf daarvoor eerst de juiste vragen. Wat wil je precies bereiken in het buitenland? Met welke mensen wil je in contact komen? Oost NL helpt hierbij en legt de schakel tussen ondernemers hier en daar. Op bijvoorbeeld een beurs kun je uiteenlopende contacten aangaan. Zoek samen met Oost NL vooraf precies uit welke contacten voor jou nodig zijn om daar succesvol te worden. Bijkomend effect: jij en andere Nederlandse bedrijven uit jouw regio en sector leren elkaar beter kennen, wat ook weer een mooie samenwerking kan opleveren.

Zij hier naartoe

Een eveneens goede manier om de economie te versterken is het aantrekken van buitenlandse bedrijven hier naartoe. Ook hiervoor geldt dat ondernemers in onze eigen regio daar een grote rol in kunnen spelen. Ondernemers hier kunnen optreden als ambassadeurs. Verder krijgen bedrijven begeleiding en helpt Oost NL ze om de ideale plek te vinden voor een succesvolle start hier. Eerst wordt in beeld gebracht wat de behoefte is en vervolgens is Oost NL hét loket voor alles wat het bedrijf nodig heeft. Van het contact leggen bij de inspecteur van belasting tot de zoektocht naar het ideale bedrijventerrein. Juist daarom geldt: de bedrijven die hier al zitten zijn de ogen en oren als het gaat om het stimuleren van de economie in onze regio.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Over misschien wel jouw sprong naar het buitenland? Kijk dan vooral eens op www.oostnl.nl.

Reacties

Reacties aan het laden...

Meer in artikelen

Ander nieuws